Residence, Pfäffikon

Converted room composition
Year constructed: 2005

Situated close to the upper section of Lake Zurich at the centre of a single-family house district on the Hurden peninsula is a slightly elevated plot with a view of the lake. The design resulted in a liberated spatial composition comprising three storeys. The ground level serves as the arrival floor with car park and ancillary rooms and a central sleeping area opening to the yard on the lake side. The centre of the first floor, which serves as the living space, is a slab-like, cantilevered structure. At the topmost is the upper deck with its view of the lake and the sunset. The result is a three-dimensional sequence of rooms with exciting views where privacy, seclusion, openness and liberation are possible. Exterior and interior spaces flow into one another. The individual storeys are also rendered in different materials to reinforce the compositional aspect: the "living floor bracket" is clad in sheet metal. Below this, the structure is more grounded, with plaster as well as exposed concrete finishing. The rather protective outer materialisation combines with the soft natural materials inside, resulting in an exhilarating harmony.

Residence, Pfäffikon
Residence, Pfäffikon